Автор: Андре Беркоф, радио “СюдИма един английски историк, когото много харесвам,

...
Автор: Андре Беркоф, радио “СюдИма един английски историк, когото много харесвам,
Коментари Харесай

Шарл Гав: Путин смята за свой дълг да защити Русия от западната морална мръсотия, която ние смятаме за прогрес

Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд ”
" Има един британски историк, който доста одобрявам, споделя се Арнълд Тойнби. Той е написал една огромна книга от хиляда страници - “Изследване на историята ” -, в която споделя, че ролята на елитите е да дават отговор на провокациите, които пораждат пред страната. Той споделяше: в случай че елитът не успее да отговори на предизвикването, се сменя елитът. Неприятното е, че няма никой на опашката. А в случай че няма никой на опашката, не престават същите неточности. Втората опция е промяна на режима. Може да има протести, промяна на режима, т.е. изгонват ги с вили, а по-късно хората, които са били от другата страна на вилите, вземат властта. Третата опция е, в случай че нещата не вървят, не промяна на политическия хайлайф, а на формата на ръководство - прекосяване от кралска власт към република - Френската ревоюлюция. И последната опция е изгубване на страната и промяна на цивилизацията. Не знам по какъв начин ще свърши това при нас, само че в случай че не престават да пречат на първото, има единствено насилствени решения. А това, което доста ме плаши, е, че в случай че няма други решения, ще ги бият по главата ", казва Шарл Гав, президент на Institut des Libertés и икономист, в предаването “Лице в лице ” на Андре Беркоф по френското радио “Сюд ”.


- Шарл Гав, този прелестен глас, с който започнахме предаването, беше на самата Урсула фон дер Лайен, която поучава народите по целия свят и в частност в Европа да си мият ръцете икономично. Преди известно време я видяхме да си мие ръцете с допустимо минимум вода, допустимо минимум сапун и да се демонстрира величествено. Тя преди малко разгласи прочее няколко милиарда $ помощ за Украйна от името на всички европейски страни. Антъни Блинкен също разгласи от името на Америка няколко милиарда $. И всичко това в името на свободата, на полезностите. Но Шарл Гав, дали в действителност в името на свободата и полезностите и заради какви аргументи Европа дава от шест месеца оръжия и муниции, дава всичко това в миг, когато ние претърпяваме тежък дефицит?
- Поставяте ми капан с въпроса за Украйна. Това е въпрос, който нервира, само че ми е все едно. Никога не ми е пречело да нервирам хората. Но мисля, че би трябвало да се опитаме да поразмишляваме в исторически термини, тъй като в действителност тези земи са белязани от историята. Мисля, че на съветски “Украйна ” значи “граница ”. И това е била границата сред католическия свят и православния свят. По времето на схизмата двата се разделят и след това имаше кръстоносни походи - познавате историята.
- Минали са няколко века.

- Минали са няколко века. Това са два изцяло разнообразни метода на мислене за религията. В Русия постоянно се е практикувал цезаропапизъм, т.е. главата на Църквата е нещо като началник на изпълнителната власт. Докато при нас постоянно е имало разделяне сред Църквата и страната.
- Съюзът сред меча и аспергилума (литургичен инструмент за поръсване със светена вода, бел.ред.) там е доста мощен.
- Аспергилумът няма доста какво да каже, когато приказва мечът. Струва ми се, че тази украинска рецесия в действителност е рецесия на метода, по който разбираме света. Ние имаме избрана визия за свободите, те имат изцяло друга визия и са доста по-закотвени в религията си. Ние сме закотвени в една световна вяра. Когато чувам Путин, имам усещането - може и да греша -, че той счита за собствен дълг да отбрани съветския народ от моралната нечистотия, идваща от Запад, която ние считам за значим прогрес.
- Получава се цяла схизма, това се вижда в стопански проект, в цивилизационния конфликт…
- Цивилизационен спор ще рече, че ние стигнахме докрай във възхвалата на индивида - “мисля, затова живея ” през днешния ден стана “мисля, затова усещам ”, затова имам право на… Не това е концепцията на тези страни, които доста повече се основават на географско и културно единение. Не бива да забравяме, че руснаците ни отърваха въпреки всичко от монголите, които бяха опасност за Европа.
- И даже малко от нацистите въпреки всичко.
- Даже доста от нацистите. Искам да кажа, че представянето на това (конфликтът сред Русия и Украйна - бел. пр.) като битка за независимост против тиранията ми се коства малко опростенческо. Още повече, че Украйна е особена страна, тъй като такава, каквато бе обрисувана след рухването на Съюз на съветските социалистически републики, в нея има съвсем една трета поляци, една трета руснаци и една трета украинци. И тези хора не желаят да живеят дружно. Знаете, че нацията е желанието за взаимен живот. И това се видя добре по време на държавния прелом на Майдана…
- 2014 година
- Да, и когато проукраински настроените взеха властта против проруски настроените, против проруския президент, те започнаха да организират насилствена политика против украинските руснаци. Беше изработен опит да се попречи на това с Минските съглашения, които не бяха спазени, тъй че това е история, която датира доста от дълго време.
- Вярно е и спорът няма да се позволи по този метод. Виждаме го доста добре, тъй като войната продължава и е финансирана и от двете страни. И можем да се надяваме, че ще бъде направено всичко - което не е по този начин - с цел да свърши тази война. Иска ми се да се върнем във Франция, към “Електрисите дьо Франс ” ( “Е Де Еф ”) и господин Леви, който скоро ще бъде някогашен общоприет шеф на компанията. Шарл Гав, чуйте какво сподели той през вчерашния ден пред “BFM бизнес ” - забавно е и ще ви помоля да го коментирате.
(Адиозапис на Жан Бернар-Леви: “Общото чувство, което доминира в Германия, е, че “Е Де ЕФ ” е в изцяло отчайващо положение. Скорошно изследване на едно икономическо списание в Германия приказва за неприятно ръководство, липса на обмисляне, за безгрижие на акционера, т.е. на страната, заради което през днешния ден това е едно разнебитено дружество, че сме очевидци на разгром, точно поради нуклеарния въпрос във Франция… И, представете си - Германия ще ни продава нуклеарното си електричество, а ние ще ѝ продаваме газ! ”)
- Какво става и какво стана - вие ни гостувахте преди три месеца и говорехте за Европа, която си изстрелва патрон не в крайници, а в корема, а през днешния ден тази история с Жан-Бернар Леви, общоприет шеф на “Електрисите дьо Франс ”, който бива уволнен, както прочее Пиер дьо Вилие, шеф на Щаба на армията, който беше уволнен. Какво става?
- Случва се едно неизмеримо събитие и още веднъж би трябвало да се върнем обратно. Преди 20-30 години Франция доминираше във всички аспекти на производството на електрическа енергия - урана с “Арева ”, нуклеарните централи с “Електрисите дьо Франс ”, електроразпределението - контролирахме всичко. А по-късно природозащитниците започнаха да се снабдяват с власт и по време на държавното управление на Жоспен затворихме, да вземем за пример, АЕЦ “Суперфеникс ”. Зад тази ненавист към нуклеарната сила и колите с мотори с вътрешно горене стои едно надълбоко антинаучно придвижване от религиозно естество, което споделя, че всичко това предизвиква зло на Гея, богинята на земята, и че би трябвало да му се противопоставим, без значение от цената, в последна сметка без значение какво коства това на елементарните хора, тъй като когато понижава потреблението на сила, елементарните хора умират от апетит. Имаше доста мощно придвижване против нуклеарната сила с доста значими последици. Днес, да вземем за пример, в случай че желаеме да стартираме нова нуклеарна централа, към този момент нямаме инженери, тъй като от 25 години на всички хора, които приключват Висшето учебно заведение по изкуства и занаяти, има споделят: “Преди всичко недей да вървиш в нуклеарната сфера, тъй като тя завърши, ще я закриваме ”.
- Това сподели Жан-Бернар Леви прочее преди няколко дни и го линчуваха, тъй като желае да възвърне нуклеарната сила! Искам да напомня, че и през 2021 година Франция беше първият експортьор на електрическа енергия в Европа!
- А актуалният президент сподели, че ще съблюдава обещанието на Оланд да затвори АЕЦ “Фесенхайм ”, което и направиха, след това реши да затвори половината нуклеарни централи в идващите 18 месеца. И министърката на енергетиката не сподели нищо! Това е полуда, тя е инженер, мисля, че е приключила Политехниката, тъй че знаеше, че това е научно безумие, само че го одобри умерено.
Освен това, под натиска на Европа, принудиха “Е Де Еф ” да продава нуклеарното си електричество на загуба на съперници, които по-късно продаваха това електричество на трети страни, без те самите да създават нещо сами. Това значи, че са основали подправен пазар на препродажба на нуклеарно електричество - една четвърт от оборота на “Е Де Еф ” отиваше за субсидиране на съперници, които бяха другари на властта сега - това е съучастническият капитализъм в целия му смут.
- И тези съперници не произвеждаха нищо?
- Нищо не произвеждаха, идват при мен, при вас и споделят: “Имам специфична цена при “Е Де Еф ”, продавам електричество ”. Цената набъбна от 45 на 1000. Така че “Е Де Еф ” е във банкрут и държавното управление го национализира. Аз съм финансист. Ако преди 20 години ми бяха споделили, че цените на петрола ще се скочат по този начин, щях да кажа: “Пълнете, цените ще скочат ”. Правителството съумя да вкара във банкрут “Е Де Еф ”, а това беше производителят с най-ниската цена в света.
- Страхотно!
- Трябва да си учил доста, с цел да направиш това.
- Не забравяйте президентския девиз: “Гордейте се, че сте дилетанти ”. Шарл Гав, чухте за затварянето на тридесет байсейна във Франция заради липса на сила. Редица фабрики и  предприятия затварят. Цените на газа, цените на електричеството скачат. Урсула фон дер Лайен, която чухме, споделя, че наложително би трябвало да понижим потреблението на електрическа енергия в пиковите часове - тя споделя, че това е наложително - глобите против Русия и така нататък и тъй наречените Всъщност на какво сме очевидци? На избързване? Има нещо учудващо - споделят “стягайте колана ”. Защо?
- Защо? Мисля, че главната причина е компетентността на тези, които ни ръководят. Освен че прецакаха “Е Де Еф ”, вложиха десетки милиарди евро в това, което назовавам вятърни мелници и вълшебни огледала…
- Вятърни турбини и слънчеви панели.
- Точно по този начин.
- Вие ги наричате вятърни мелници и вълшебни огледали?
- Да, знаете, че още Архимед е разкрил това. И когато няма вятър, няма електричество, тъй като то не може да се складира, и когато няма слънце, както, да вземем за пример, през нощта, което се случва постоянно въпреки всичко, няма електричество. Следователно пред всяка една от тези съоръжения, които би трябвало да създават енергия…
- Които са непостоянни.
- Да, непостоянни. Към всяка една от тях всякога е залепена централа, с цел да създава електричество, при положение, че другите две не работят. И знаете ли с какво работи тази централа? С газ. От двадесет години ни досаждат с енергийния преход. Може би сте си мислели, че до тези съоръжения ще основат електроцентрали, които работят с локални артикули - въглища, да вземем за пример -, само че на първо място не и с газ, защото целият газ идва от Русия. Тогава стопираме вноса от Русия - нашият личен водач, който искаше да спазим наложителните правила -, и се оказваме изцяло лишени от газ. Това, което ни се случва, е неопитност и интелектуално злополучие. Това е икономическо злополучие, само че преди всичко е интелектуално злополучие. На моите клиенти от две-три години споделям: “Ще настъпи чудовищна енергийна рецесия ”. Така че щом аз от моето непретенциозно ъгълче мога да го видя, не разбирам за какво всички тези хора са неспособни да го видят.
- Но от кое място идва това интелектуално злополучие?
- Мисля, че към този момент обсъждахме тук в предаването за какво равнището на ръководещата класа във Франция се срина по този начин. Това не е нещо ново. Ако сравните хората към Макрон с хората към Дьо Гол, до Дьо Гол имаше хора с тежест, това има значение. Това бяха хора, които се интересуваха от Франция, разсъждаваха дълготрайно и така нататък Сега имаме марионетки, т.е. хора, чиято съществена цел в живота е да завоюват изборите идната седмица. Те разсъждават само от позиция на избирането и преизбирането си. И това, което ме убива, е, че когато вършиме енергийна политика, вашият небосвод е 30 или 35 години и това е в мозъка ви. Така че имаме цяла серия от некадърници. Но същинският проблем, който виждам на всички места в Европа, е сриването на политическите фрагменти. При демокрацията, когато един човек е прекомерно неспособен, го отстраняват и вършат избори. Но няма страна в Европа, в която да има някой в листата на чакащите. Какво желая да кажа? Кого ще сложат в Англия - госпожа Тръс, която няма никаква плаформа; в Германия е ужасно. Погледнете на всички места - по какъв начин по този начин на всички места в Европа има толкоз незначителни фрагменти?
- А нямаме ли политиците, които заслужаваме?
- Ако ме накарате аз да направя нещо във Франция, нищо не мога да направя, тъй като не управлявам парите, не управлявам лихвените проценти, не управлявам бюджета, не управлявам закона, защото всичко към този момент е направено, тъй че какъв е смисълът да съм отпред на държавно управление във Франция? Неизбежно няма да имате никаква власт, тъй че притегляте единствено хора, които надушват външната власт, само че не и същинската власт.
- Тоест същинската власт през днешния ден е при госпожа Фон дер Лайен и Европейската комисия?
- Те вземат решенията и ги оставяме да ги вземат.
- Те не са определени апропо.
- Не са определени, нито един от тях не е определен. Прочетох една забавна публикация на американски политилог, в коята споделя, че сме напът да сменяем правовата страна с разпоредбите на съдиите. В Брюксел има цяла серия от хора, в Европейския съд по правата на индивида или в Съда на Европейския съюз, които в реалност основават закони, до момента в който това би трябвало да е отговорност на всеки парламент на всяка страна и на жителите. Те не са определени от никого и основават закони. Не можем да изгоним един настоящ аятолах, който е приказвал неприятни неща във Франция за Франция - би трябвало да желаеме позволение от Брюксел. Следователно има чудовищна загуба на суверенитет във Франция, която не е обезщетена с повишаване на престижа на Европа, която да си прави работата, да пази, да вземем за пример, европейските граници. Това е изменничество на елитите и по тази причина хората към този момент не гласоподават.
- Ще приказваме за това по-късно и със слушателите на радио “Сюд ”… Шарл Гав, обяснете ни - затварят басейни, предприятия, освен във Франция, само че и в Англия, в Германия -, би трябвало да се опише този изцяло изумителен механизъм: от кое място купуваме нашия газ и нефт, по какъв начин става това, кои са веригите, защото с руснаците е завършено?
- Руснаците не престават да ни продават газ, защото не престават да съблюдават дълготрайните контракти, тъй че по-голямата част от френския газ не беше платен за 1000, а за 200-300 евро. Но това завърши, защото, както наподобява - не знам дали е правилно, това споделят руснаците - европейските обслужващи компании, които трябваше да поддържат съветския газопровод “Северен поток 1 ” отхвърлят да оперират, защото има възбрана да се търгува с Русия. Така че Русия затваря своя газпоровод и занимателното е, че споделя: “Хора, направихме втори газопровод, който се споделя “Северен поток 2 ”, който затвориха преди да проработи, тъй като към този момент не желаете да купувате газ. Ако желаете, можем да ви изпращаме газ по “Северен поток 2 ”. Но защото “Северен поток 2 ” е нещо като дявола, няма да има съветски газ. Зимата ще бъде малко дълга, изключително в случай че е студена.
Какво се случва? Една част от съветския газ отива в Китай, вършат каквото би трябвало да се направи, товарят го в танкер за полутечен метан, който прекосява цялата земя и идва в Европа.
- Значи  Европа купува съветски газ, само че той се споделя “китайски газ ”?
- Китайците не са от Марс. Но го купуваме в долари и то два пъти по-скъпо.
- Ясно, както купуваме и американски шистов газ.
- Купуваме американски шистов газ, само че американците нямат всички нужни кораби, както не всеки път има пристанища, където да го разтоварят. Така че това, което става и което обясних още първия път, когато бях тук, след началото на войната, когато господин Макрон сподели, че ще взаймодействаме за нашите покупки в Европа, с цел да имаме най-хубавите цени. Но аз споделих: в случай че има дефицит на газ и нефт, няма да имате най-хубави цени, тъй като търговецът дефинира цената и никой различен. Няма да има газ и нефт, тъй че цената им ще скочи и господин Макрон може да взаймодейства, колкото си желае, няма да има никаква отстъпка в цената.
- Какво съответно се случва през днешния ден? Китай, Индия също…
- Индия се доставя с съветски нефт, само че забавното е, че европейците взеха решение, че ще се опитат да дефинират оптималната цена за съветския нефт.
- Това сподели Урсула фон дер Лайен, че ще слагат таван.
- Да. Нямате право да печелите повече, в противоположен случай няма да ви застраховат. Добре, правилно е, че застраховането в света се прави от “Лойдс ” в Лондон. Но като си визиите, че страни като Китай и Русия нямат осигурител, който да застрахова корабите им, това е хлапащина. За следващ път това е  надценяване на силата, която ни е останала на нас, европейците, и американците. От БРИКС - Бразилия, Индия, Китай - към този момент споделиха: може да си определяте курс за цените на петрола, ние няма да съблюдаваме безусловно нищо. И в случай че си мислите, че госпожа Фон дер Лайен плаши Си Дзинпин или Моди… Тоест имаме хора, които се държат все едно, че имат някаква власт, подвигат звук все едно, че имат власт. Европейското ръководство е толкоз незначително и самодоволно, мислят си, че хората се опасяват от тях, че се интересуват от тях, чe са бъдещето на човечеството.
- Смятате, че през днешния ден Европа е обект, а не индивид на протичащото се, че е огромната отсъстваща, безпомощна?
- Тя не е безпомощна. Холандия и Белгия, да вземем за пример, бяха безпомощни против нацистките войски през 1940 година Има моменти, когато сте безпомощни, тъй като сте по-малки. Ние не сме безпомощни, само че сбъркахме в разбора. Европа излезе изцяло от историята като индивид на историята. Тя в този момент е нещо неразбираемо, което значи, че Европа през днешния ден е ужасяваща: тя има най-високите цени на силата в света, което е нещо ново; има най-високата цена на труда в света; най-неблагоприятната регулаторна среда в света и цялостна липса на умения за взимане на решения - похарчи целия този бюджет за Ковид и така нататък Следователно европейската стопанска система ще се срине, тъй като ние не сме конкурентноспособни в нищо.
- Може би парфюмите и виновността. Но не това прави стопанската система. Съгласен съм с вас, Шарл Гав. Но може ли тази обстановка да продължи с години?
- Когато имате изцяло негодни видове на власт, които са овладели всички форми на упражняването на властта, затъвате непрекъснато, най-ярките хора напущат страната, вие оставате дружно с кретените…
- Тези, които нямат средства да изоставен страната, не са кретени.
- Не. Има един британски историк, който доста одобрявам, споделя се Арнълд Тойнби. Той е написал една огромна книга от хиляда страници - “Изследване на историята ” -, в която споделя, че ролята на елитите е да дават отговор на провокациите, които пораждат пред страната.
- Това е тяхната роля и за това им се заплаща.
- И те претендират за купата си “елит ”. Тойнби споделяше: в случай че елитът не успее да отговори на предизвикването, се сменя елитът.
- Защото има потребност от елити.
- Неприятното е, че няма никой на опашката. А в случай че няма никой на опашката, не престават същите неточности. Втората опция е промяна на режима.
- Може да има протести, както сподели Мишел Мафезоли.
- Може да има протести, промяна на режима, т.е. изгонват ги с вили, а по-късно хората, които са били от другата страна на вилите, вземат властта. Третата опция е, в случай че нещата не вървят, не промяна на политическия хайлайф, а на формата на ръководство - прекосяване от кралска власт към република - Френската ревоюлюция. И последната опция е изгубване на страната и промяна на цивилизацията. Не знам по какъв начин ще свърши това при нас, само че в случай че не престават да пречат на първото, има единствено насилствени решения. А това, което доста ме плаши, е, че в случай че няма други решения, ще ги бият по главата.
- Когато действителността към този момент не чука на вратата, тя разрушава вратата, прозорците и всичко останало.
Мисля, че имаме слушатели.

- Обажда се Лоран от Монпелие. Добър ден, Лоран!
Лоран: - Добър ден на всички! Добър ден, господин Гав! Искам да направя едно конкретизиране по отношение на нуклеарното електричество - то съставлява единствено 17% от енергийния микс във Фланция. Искам да кажа също, че сега финансираме войната в Украйна и от двете страни: оказваме помощ на украинците да се отбраняват, отпускайки пари и оръжия от Европа и Франция, и оказваме помощ на Русия да нападна, купувайки горива, с което в действителност финансираме войната и от двете страни. Това е забавно, това е действителността. И най-после желая да кажа, че Брюно льо Мер е талант, откакто ни даде обещание да срине съветската стопанска система. Г-н Макрон желае да го надмине, несъмнено сте го чули по малкия екран, той сподели, че Франция ще стане износителка на газ.
- Да, ще продаваме газ на германците и ще купуваме електричество от тях.
Лоран: - Да, да. Но терминът, че Франция ще стане “износителка ” на газ, е фантасмагоричен!
Шарл Гав: - Няма връзка с действителността! Тези хора живеят в свят, който не е нашият и е някъде другаде, някакъв химеричен свят. Последното газово находище, намерено във Франция, доколкото знам, беше през 1955 година в Лак, и го беше разкрил братът на майка ми, който беше геолог. Оттогава нищо не е откривано във Франция.
- Но ще изнасяме газ, Шарл Гав.
- Къде ще го произвеждаме?
- Благодаря, Лоран!
- Обажда ни се Пиер от Париж. Добър ден, Пиер!
Пиер: - Добър ден! Аз съм слушател на радио “Сюд ” и абсолютно поддържам Шарл Гав! Един дребен въпрос, който ме безпокои: за какво новите депутати мълчат за абсурда с “Е Де Еф ”, който съгласно мен е исторически скандал?
- Пиер, нали знаете, че са във почивка до октомври? За първи път от двадесет години няма изключителна сесия на Народното събрание.
Пиер: - Да, да.
Шарл Гав: - Това е един от най-трудните въпроси. Аз да вземем за пример от години съм учуден от мълчанието на съдиите пред всички похищения към главните права на французите. Дори Петен, когато е изискал клетва от съдиите, един от тях е отказал.
Конституцията на Петата република е необикновен отпадък и няма никаква законодателна власт, няма правосъдна власт, изпълнителната власт господства изцяло, няма контра-власт в нито една област във Франция, а медиите бяха купени от хора, подкупени от държавното управление, и споделят това, което са им споделили да кажат. Не всички медии - има някои места на опозиция, като това предаване, да вземем за пример. Следователно, в случай че избирате единствено подлеци, какво ще получите през днешния ден?
- Голяма бяла тишина.
- Помните ли “Големите гробища под луната ” на Жорж Бернанос? Той спря да се майтапи с обстоятелството, че християнската десница не сподели нищо против кланетата, осъществени от франкистите. За него и за всички това беше необикновен скандал. А през днешния ден тези хора, които претендират, че са демократи, не споделят нищо против избиването на народа от тези, които са натоварени да го съставляват.
- И против унищожаването на свободите... Шарл Гав, един финален въпрос, който доста слушатели задават и аз съм техен представител: къде отиват парите? Ние сме 25-30-40 млн. данъкоплатци. Ние сме съсобственици на къщата “Франция ”. Никога не е имало одит, тъй че да разберем къде отиват парите. Говорят единствено за дълг, недостиг и така нататък, а ние “о, да, извънредно е ”. Това е същински либерален недостиг!
- И това в действителност е либерален недостиг. Демокрацията стартира с Лок в ХVIII век и контрола на държавните разноски посредством данъчно гласоподаване.
- Да, надзор на държавните разноски. Къде е този надзор?
- Някога това правеше Народното събрание, само че както казахме при предходния въпрос - Народното събрание си е там, той е доста удовлетворен и всичко е наред. Ще ви кажа нещо, което не знам дали към момента е правилно, само че до предходната година беше по този начин: изработен е одит на бюджетните разноски на Европа, не знам от коя одитна компания, 25  години тя отхвърля да подписва сметките, тъй като има такива измами в Европа, че просто отхвърля да подпише… Нещо, което ме изуми, последният път, когато бях в Прованс, е, че краденето към този момент не е срамно, станало е обикновено. Когато бях дете да откраднеш беше най-голямото непочтеност. А за четиридесет години научиха децата в учебно заведение, че да откраднеш не е нещо съществено.
- Цинизмът на примирението.
- И това кара жителите да се надяват да се включат в някакъв извор, който да им разреши да живеят без да работят.
- Благодаря, Шарл Гав, благодаря и на слушателите на радио “Сюд ”!
 
Свързана публикация: 
 
Превод от френски: Галя Дачкова 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР